– de Cristian NEGREA
– autor, redactor la Revista Tactica și Strategia.
© Institute for the Study of War with AEI’s Critical Threats Project
A paisprezecea zi de razboi. Elementul nou este disponibilitatea ambelor parti de a incepe negocieri la nivel inalt (ministri de externe) la Ankara, am vorbit ieri despre motivatiile fiecaruia.
In aceasta idee, rusii au nevoie de un succes tactic cat de rapid, care sa le dea un avantaj la negocierile care ar putea dura cateva zile. Ori, la ora actuala, nu prea au cum, fara sa aduca trupe suplimentare si sa rezolve problema logistica. Singurul loc in care un succes major ar putea avea o influenta puternica asupra cursului negocierilor este Kievul, o incercuire a lui si amenintarea cu o blocada stricta, ca si in cazul Mariupolului, urmata de o catastrofa umanitara si mai mare, avand in vedere ca vorbim de 2,8 milioane de locuitori. Desigur, unii au fost evacuati spre vest, dar in locul lor au venit cei ce s-au refugiat din localitatile limitrofe. Deci, vorbim de o catastrofa umanitara de proportii imense, ganditi-va ce ar insemna 2,8 milioane civili fara electricitate, apa, caldura, alimente! Si Rusia lui Putin nu va ezita sa foloseasca si aceasta arma pentru a frange rezistenta eroica a ucrainenilor.
Pe ce ma bazez cand afirm asta? Pe ceea ce vedem zi de zi, cu bombardamentele asupra civililor, inclusiv asupra celor care incearca sa figa prin coridoarele umanitare nerespectate de rusi. Vedem azi bombardamentele asupra Mariupolului, fiind lovit un spital. Nu reste o greseala, este rezultatul frustrarii rusesti impotriva unui oras care se incapataneaza sa reziste, desi este inconjurat de o saptamana. Plus un mesaj clar pentru negociatorii ucraineni, chiar acum, cand discutiile sunt pe cale sa inceapa.
Sa nu credeti ca operatiunile militare vor inceta pe perioada negocierilor, desi ucrainenii spera asta, rusii se vor folosi pentru a surprinde cumva si a castiga pozitii mai favorabile.
Inclusiv incidentul de la Cernobil, intreruperea electricitatii (generatoarele instalatiilor de racire pot functiona maxim 48 de ore dupa care reactorul se va incalzi si va creste nivelul radiatiilor) se inscrie in acelasi regsitru, de a pune presiune pe ucraineni si pe lumea intreaga. Sunt convins ca este un act deliberat, nu un accident, zona fiind sub controlul strict al rusilor.
Frontul principal ramane Kievul, premiul cel mare, acolo se va duce efortul principal al rusilor. Din ultimele informatii, in zona de vest a orasului au fost raportati cecenii lui Kadirov, dar si trupele de mercenari Wagner (rebotezate Lada), pentru a intari efortul ofensiv al trupelor rusesti demoralizate.
Pe partea de est a Kievului, rusii incearca sa aduca mai multe trupe pentru asalt, dar slabind fortele care ataca Cerikiv, Sumy si Harkov, creand un potential de manevra pentru ucraineni, care pot hartui mai in voie coloanele de aprovizionare, punand probleme si mai mari rusilor. Dar rusii nu au ce face, trebuie sa riste, trebuie sa dea un atac care sa aibe un oarecare succes la Kiev, asta in urmatoarele trei zile, daca nu reusesc, au pierdut. Nu vor putea relua operatiunile ofensive fara un aoprt important de trupe, iar acestea nu pot fi luate decat din Rusia, fiindca e putin probabil ca Belarusul sa pluseze in cazul unui esec. Iar trupele din Rusia vor trebui aduse, cel mai probabil, din Extremul Orient, e nevoie de cateva saptamani pentru a le putea introduce in lupta. Este prea mult, de aceea rusi sunt nevoiti sa faca o incercare suprema acum, in maxim trei zile.
In aceasta situatie, ucrainenii sunt in avantaj, trebuie sa se apere si sa produca pierderi cat mai mari. Adica ce au facut pana acum. Nu exclud si niste operatiuni ofensive limitate pe fronturile secundare, pentru a fixa trupele rusesti si a-i face s atrimita intariri, care nu au de unde sa fie luate decat de la Kiev.
O alta incercare a rusilor poate fi facuta in vest, la Mikolayev sau Odessa.Dupa ultimele informatii, rusii incerca sa ovoleasca apararea Mikolaevului pe la nord, trecand Bugul in amonte. O incercare de acest gen a fost respinsa acum cateva zile, dar vor putea incerca din nou. Cumulata cu o debarcare in spatele Mikolaevului, intre acest oras si Odessa. Dar este foarte riscanta, pot fi prinsi intre doua forte, de la Mikolaiev si de la Odessa, si distrusi. Iar rusii nu au acolo forte suficiente pentru astfel de manevre, avand in vedere ca si-au risipit prea mult efectivele. Totusi, pot incerca.
Revin la ipoteza conform careia Kievul ar putea fi incercuit si sa inceapa calamitatea umanitara, cu 2,8 milioane de civili supusi infometarii. Intreb, in cate zile va fi nevoit NATO sa intervina din ratiuni umanitare? Cat de mari vor fi presiunile asupra guvernelor tarilor NATO pentru a face ceva? Sa nu fiu inteles gresit, vorbesc de un pod aerian de aprovizionare ca si la Berlinul de Vest in 1948, cand sovieticii au blocat rutele terestre. Dar pentru ca podul aerian sa functioneze, este nevoie de o zona de interdictie aeriana, iar asta inseamna avioane militare de insotire a avioanelor cargo, plus sisteme si mijloace de protectie antiaeriana etc. In cat timp se va ajunge la primele angajamente militare intre avioanele NATO si rusi? Si de aici avem WW3.
(9.03.2022)