– de Cristian NEGREA
– autor, redactor la Revista Tactica și Strategia.
Surse: New York Times reporting; Ukrainian officials • The New York Times
A doua zi de razboi. Spuneam ieri ca ucrainenii au avut cea mai grea noapte si ca rusii ar fi trebuit sa se apropie de indeplinirea primei faze a ofensivei terestre, respectiv cucerirea Harkov, Mariupol si Kiev, pentru a putea trece la faza a doua.
Referitor la Kiev, nu vorbim de o cucerire efectiva, ci sa ajunga in centrul orasului, sa ocupe cladirile simbol ale puterii politice, ceea ce ar fi fost o puternica lovitura de moral asupra ucrainenilor.
Paradoxal, pot spune ca aceasta prima zi si pana acum, runda a apartinut ucrainenilor, si sa ma explic de ce. Prin faptul ca au rezistat si nu au cedat, pentru ei este o victorie importanta de moment. Au incurcat planurile rusilor care nu au cucerit cele 3 puncte cheie, de unde ar fi putut dezvolta operatiunile ulterioare, respectiv faza a doua, ofensiva puternica spre Odessa si ocuparea litoralului ucrainean pana la gurile Dunarii. In Mariupol se lupta la periferii, Harkovul rezista, si nici la Kiev situatia nu este grozava pentru rusi, care au pierdut aeroportul ocupat in prealabil de trupe de desant. O importanta victorie de moral pentru ucraineni care se simt incurajati si galvanizati de asta, iar timpul nu decurge in favoarea rusilor. Ucraineii au castigat putin timp pentru a-si reorganiza si consolida apararea, pentru incadrarea in unitati si ouncte de rezistenta a civililor si voluntarilor al caror numar sporeste.
De foarte mare impact aici sunt si simbolurile, care pot mobiliza si intari combatantii, cum e cazul rezistentei eroice si in dispret de moarte ale celor 13 graniceri de pe Insula Serpilor sau sacrificiul genistului care a aruncat un pod in aer la nord de Crimeea in fata coloanelor rusesti. Sa nu uitam, aceste simboluri si exemple au fost folosite din plin in toate razboaiele, inclusiv in ww2 de catre sovietici, vezi mitul celor 28 ai lui Pamfilov.
faptul ca lucrurile nu merg dupa cum a sperat Putin explica si iesirea lui de astazi, cand a cerut armatei ucrainene sa rastoarne regimul de la Kiev. Pai, daca toate ar fi mers dupa cum ar fi dorit Putin Putin, acesta ar fi stat comod sa astepte prabusirea armatei ucrainene, ca apoi sa primeasca capitularea si sa-si impuna termenii. Ori, cand tu, liderul absolut, iesi public si ceri armatei adversarului sa faca ceea ce ai vrea tu, sa intoarca armele, cum s-ar zice, inseamna ca lucrurile nu merg dupa cum ai fi vrut tu. Un aklt semnal este povestea celor 10000 de ceceni ai lui Ramzan Kadirov. Daca ofensiva mergea dupa cum vroia Putin, nu mai era nevoie de ei, daca era nevoie de ei, de ce nu au fost mobilizati de la bun inceput si trimisi in lupta din prima zi? Se pare ca Putin isi pierde rabdarea si arunca noi trupe in teren pentru a obtine rapid ceea ce nu a reusit pana acum, deci nu i-au mers planurile. Si face apel la adversari sa ii dea o mana de ajutor.
Toate acestea sunt semne clare ca ofensiva rusa nu merge dupa planul initial, si asta inseamna un singur lucru, prima runda apartine ucrainenilor, nu numai prin faptul ca inca lupta, ci si prin faptul ca deocamdata i-au incurcat pe rusi.
Sa nu ne facem iluzii, Putin nu va ceda asa usor, odata intrat in acest joc sangeros. Va forta, este nevoit sa o faca, trebuie sa faca tot posibilul pentru a readuce lucrurile in fagasul lor asteptat de el, sa cucereasca Kievul, Mariupol si Harkov pentru a porni a doua faza a ofensivei terestre, in care spera ca ucrainenii sa intre in colaps. Putin nu mai are timp, trebuie sa o faca repede, altfel l-ar putea costa scump, incluisv prin probleme acasa, atat din partea cercului sau interior, inclusiv oligarhii, sau chiar din partea populatiei, spaima lui cea mai mare, pentru care a intervenit in Belarus si Kazahstan.
Urmeaza zile grele pentru ucraineni, dar au o sansa, mica, e drept, dar mai mare ca si ieri. Obiectivul lor nu poate fi altul decat sa ii opreasca pe moment si le provoace pierderi cat mai grele (asta le-a cerut Zelenski din prima zi) care sa loveasca in moralul rusilor, atat de pe front, cat si de acasa. Ucrainenii trebuie sa castige timp, Putin nu are prea mult timp. Daca actuala stare se prelungeste, s-ar putea confrunta cu probleme chiar din sanul fortelor armate.
Inca ceva, daca maine vom vedea steagul rusesc pe cladirea guvernului de la Kiev nu inseamna ca totul s-a terminat. Guvernul si conducerea ucraineana se pot muta in vestul tarii, si lupta poate continua, depinde doar de ucraineni. In 1916 si noua ne-a fost ocupata capitala, dar am continuat lupta in Moldova.
(25.02.2022)