– de Cristian NEGREA
– autor, redactor la Revista Tactica și Strategia.
Map © MilitaryLand – www.militaryland.net
A cincisprezecea zi de razboi. A trecut o jumatate de luna de cand Rusia a invadat Ucraina si de cand majoritatea specialistilor estimau caderea Kievului in maxim trei zile.
S-au inselat, ucrainenii au luptat cu curaj si determinare, dar, cel mai important au luptat altfel decat se asteptau rusii sa o faca. Cele doua armate provenind dintr-o radacina comuna, daca putem spune asa, rusii se asteptau ca adversarii lor sa lupte in modul lor, dar au uitat ca niciodata nu trebuie sa faci ce face adversarul. “Nu angaja un inamic mai puternic decat tine. Și dacă este inevitabil și trebuie să te angajezi, atunci asigură-te că te angajezi în termenii tăi, nu în termenii vrăjmașului tău.” – Sun Tzu. Ori, aici au gresit rusii flagrant, pe langa alte greseli, cum ar fi supraincrederea in fortele proprii si in prestigiul armatei ruse care ar fi trebuit sa-i faca pe adversari sa depuna armele imediat ce treceeau frontiera.
Sa fim realisti, nu ucrainenii au descoperit modul acesta de a duce lupta, mod total neconform cu pregatirea si doctrina rusa. Meritul lor este ca au acceptat sa invete, iar meritul NATO este ca i-a invatat. Si, mai ales, ca i-a inarmat.
Va puteti imagina cum s-ar fi desfasurat ostilitatile daca ucrainenii nu ar fi avut Javelin? Norocul lor si al nostru ca au avut! Dar sa ne amintim, trebuie spus ca in 2014 administratia Obama a refuzat sa le furmizeze armament letal ucrainenilor, pentru a nu-i supara pe rusi. Aceiasi rusi care ocupasera Crimeea si au declansat un razboi in Donbass. A fost nevoie sa vina o administratie republicana care sa fie constienta de pericolul rusesc si care sa le furnizeze astfel de armament din 2018. Este poate parerea mea, dar de cateva decenii incoace, republicanii au fost mult mai constienti de amenintarile globale si au abordat o atitutudine proactiva, fata de democrati care s-au concentrat mai mult pe problemele interne ale SUA.
Cert este ca de ani buni, sute de instructori si consilieri militari NATO (inclusiv din Romania) au instruit si pregatit armata ucraineana pentru a duce un altfel de razboi, mai apropiat de conceptia occidentala a modului de purtare a razboiului modern. Practic, rusii desfasoara un razboi tip ww2, ucrainenii sunt deja mai apropiati de ww3. Spun mai apropiati, fiindca mai este cale lunga pana acolo, pana la conceptia NATO de a duce un razboi la scara larga (LSCO), poate voi vorbi despre asta cu alta ocazie, cand va trebui sa abordez mai multe aspecte si concepte, cum ar fi C4ISR sau NCW, la care armata rusa este total deficitara, fara sa atinga, in majoritatea unitatilor, dupa cum vedem, nici C2 (Command and Control). le voi explica cu alta ocazie.
Revenind la situatia din teren, dupa cum am exprimat in ultimele zile, rusii au nevoie urgent de o victorie pentru a pune presiune, sau a obtine upper-hand, in contextul negocierilor din Turcia, incepute azi. Dupa cum am prevazut, acestea vor dura, scopul ucrainenilor fiind sa traga de timp, fiindca au nevoie de timp. Rusii nu mai au timp, armata si situatia lor se degradeaza zilnic, mari probleme logistice, de aprovizionare (sunt informatii ca unitatile lor sufera privatiuni logistice din lipsa de hrana si combustibil), plus probleme de moral. Oamenii aia sunt in campanie de mai bine de doua saptamani (sunt concentrati pe pozitii cu mult inaintea declansarii atacului la 24 februarie) si sufera lipsuri din cauza logisticii deficitare, fie ca nu face fata, dar si ca sunt atacate permanent si distruse convoaiele de aprovizionare. Armata rusa, ce spera la un blitzkrieg, in urma rezistentei si modului de lupta al ucrainenilor, se vede nevoita sa inainteze pas cu pas, sa isi consolideze fiecare metru de avans, si sa ajunga impotmolita si la propriu, si la figurat.
Daca nu ataca decisiv sa obtina o victorie de imagine rapid, pana duminica, s-ar putea sa nu mai fie capabila sa atace deloc. Asta fara un aport important de trupe si de logistica, problema inca nerezolvata. la baza moralului rusilor mai sapa si evidenta desfasurarii luptelor, ucrainenii se bat cu darzenie, populatia oraselor cucerite ii huiduie si protesteaza impotriva lor, este cu totul altceva decat li s-a spus la inceputul campaniei. Si, mai ales, in doua saptamani, comandamentul militar rusesc nu a gasit vreo solutie pentru contracararea dronelor Bayraktar sau a tacticilor ucrainene ce mizeaza pe trupe usoare, reduse numeric, pentru a se infiltra si provoca mari pierderi cu Javelin si NLAW tehnicii de lupta rusesti.
Deci, rusii vor juca totul pe o singura carte, un atac decisiv asupra Kievului, premiul cel mare, o victorie aici, sau inconjurarea si izolarea lui, ar fi un atuu important la negocierile de la Ankara. De aceea au oprit ofensivele majore din alte zone si incearca transferul de unitati suplimentare pe frontul Kievului. Nici nu trebuie sa le mute, daca nu pot, ci sa incerce ca toate resursele logistice sa le indrepte pe acest front, iar asta inseamna ca restul trec la defensiva. Poate mai putin la Mariupol, ar putea incerca o sfortare acolo, ca sa ocupe orasul ce rezista cu incapatanare, desi este total taiat de orice sprijin, fara electricitate, caldura sau hrana de mai bine de o saptamana. Si cucerirea acestuia ar fi o victorie, dar eu cred ca ei vor mai mult, Kievul, inima rezistentei si simbolul ei. Dar eu mai cred ca Kievul este o nuca prea tare.
Am vazut ca flota rusa din Marea Neagra, ce de o saptamana ameninta Odessa cu un desant maritim, s-a retras la Sevastopol. Desigur, probleme logistice, rusii nu se asteptau sa fie nevoiti sa o tina in larg mai bine de o saptamana, ar fi trebuit ca in doua-trei zile sa debarce la Odessa si transnistrenii sa se porneasca dinspre nord. Dar nu putea debarca pana ce trupele terestre pornite din Crimeea nu ajungeau in fata Odessei, la est. Dar acestea sunt blocate la Mikolayv, si nu reusesc sa treaca, desi au incercat ocolirea pe la nord, dar fiecare tentativa a fost respinsa. Ori, debarcarea desantului la Odessa fara sprijin terestru ar insemna sinucidere colectiva pentru acest desant, mai ales ca ucrainenii au avut timp sa pregateasca Odessa de aparare. Iar flota a luat provizii pentru cateva zile, nu s-a asteptat ca dupa mai bine de o saptamana sa fie in imposibilitatea de a debarca desantul de infanterie marina. Mai exista o posibilitate, se intorc la Sevastopol, debarca contingentul de infanterie marina si il trimit terestru, in nord, ca si trupa de intarire, fie spre Mariupol, fie spre Zaporoje, fie spre Mikolayv. Eu as paria pe Mariupol, au nevoie de o victorie de orice fel, in cazul in care Kievul rezista, si sunt cele mai mari sanse sa reziste.
Desigur, mai spun inca o data, eu nu am datele exacte, nu stiu de ce forte exacte dispune pe fiecare front niciuna din tabere, eu doar judec din perspectiva tactica si strategica.
Aceasta ultima miscare a rusilor, de a se concentra pe Kiev (sau poate si pe Mariupol cu infanteria marina debarcata de pe navele rusesti in ajutor, ceea ce ar putea fi o surpriza foarte neplacuta pentru ucraineni la Mariupol si ar putea duce la caderea eroicului oras), poate crea niste oportunitati nesperate pana acum pentru ucraineni. Ei pot trece la ofensive limitate pe celelalte fronturi, punandu-i pe rusi intr-o postura foarte dificila. Am vazut deja ca au contraatacat din Harkov, largind perimetrul defensiv in puncte castigate de rusi cu mari eforturi si pierderi. Sunt sigur ca acestea vor continua local, facandu-i pe rusi sa slabeasca asaltul ce il pregatesc asupra Kievului, adica chiar scopul acestor ofensive limitate.
Mai este un aspect. Ucrainenii au nevoie de cateva zile pentru a se regrupa si intari, si ei sunt epuizati, sa nu ne facem iluzii. Plus pentru a trece in unele locuri din defensiva la ofensiva, au nevoie sa preia initiativa, cel putin in cateva puncte importante, cum ar fi Mariupol si Donetsk. In Harkov vedem ca au inceput.
Dar mai au nevoie in zona Kievului de inca una-doua zile pentru a-i integra pe voluntarii straini sositi sa lupte pentru Ucraina. Numarul lor variaza in functie de surse, intre 10000 si 40000. Oricum, este enorm, chiar daca am lua cifra cea mai mica. Enorm in economia conflictului, avand in vedere ca sunt veterani trecuti prin razboaie si toti sunt specilisti extrem de bine pregatiti si experimentati in domeniul lor. Media a insistat mult pe sniperi, de cand si cu celebrul canadian Wally. Dar snipers sunt doar o parte, sunt specialisti in cercetare, actiuni de comando, specialisti in explozivi sau alte domenii, cum ar fi observatori de artilerie si multe altele de inalta tehnicitate. Ucrainenii au nevoie de cateva zile ca sa ii integreze, sa ii aduca pe front si le imparta misiunile, plus protocoalele de colaborare si legatura cu unitatile ucrainene. Sunt niste aspecte mai complexe aici, de aceea am zis ca au nevoie de cateva zile.
Iar dupa ce acesti profesionisti isi intra in atributii, nu prea ii vad bine pe rusii ce vor incerca sa atace Kievul. Cu ce sa le stea in fata? Cu cecenii lui Kadirov? Sau cu trupele Spetnaz care la Gostomel au avut nevoie de un general in prima linie (cazut la datorie aici) ca sa ii imbarbateze in lupta?