• Director de redacție: Cristian MAREȘ
• Director de imagine: Adrian MAN
• Redactori: dr. Andrei POGĂCIAȘ, col (r) Ioan Bota, col (r) Mihai COZMA, Cristian NEGREA
• Colaboratori: col. (r) prof. univ. dr. Alesandru DUȚU, col. (r) Voicu ȘICHET
• Coperta și tehnoredactarea: Adrian MAN
MOTTO: Români, vă ordon, treceți Prutul!
Ion Antonescu.Cel mai celebru ordin din armata română, cel din 22 iunie 1941, a avut drept rezultat intrarea României în al doilea război mondial. Un eveniment major, așteptat de întreaga suflare românească, inevitabil, și nu în urma voinței noastre. Am intrat în primul război mondial pentru a realiza întregirea neamului, am intrat în al doilea război mondial pentru a păstra ce am câștigat la 1918 și consfințit la 1919.
Dar pentru a ajunge la 22 iunie 1941, a trebuit să trecem prin 1940, anul negru al istoriei noastre, aici este originea intrării noastre în acest război. Ca un preambul, în revistă am inclus calea noastră spre acest deznodământ, prăbușirea alianțelor, situația strategică, planul sovietic, cum s-a întâmplat, dar și eroii neștiuți ai acelui iunie de coșmar. Cine a auzit astăzi de căpitanul Napoleon Popescu?
Desigur, tema centrală o reprezintă campania din 1941 pentru eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei, cu descrierea în amănunt a luptelor, a teribilelor încleștări din iunie-iulie 1941, luptele Diviziei 1 Blindate pentru eliberarea Chișinăului, inclusiv cu mărturii sovietice. Cernăuți, Hotin, Chișinău, Bălți, masivul Cornești, iadul de la Țiganca, toate descrise cu multă acuratețe. Ca să ne facem o idee despre puterea adversarului, ordinea de luptă a Armatei 9 Sovietice, parte din forțele cu care ne-am confruntat în acea vară de sânge și foc în Basarabia, în Bucovina acționând o parte din Armata 18 Sovietică.
Într-un articol separat, cimitirul de onoare de la Țiganca, unde sunt înhumați peste o mie de eroi români căzuți pentru Basarabia. Tot pe partea de vestigii, un monument impresionant a fost dezvelit la Bacău în 2019 în cadrul acțiunilor dedicate Centenarului.
Cum v-am obișnuit de fiecare dată, din lungile tradiții militare românești, am ales pentru acest număr o pagină eroică și tragică, cea a unui viteaz pe tronul Moldovei, precursor al marelui Mihai Viteazu. Este vorba de Ion Vodă cel Cumplit, care a domnit doar doi ani, dar a dus două campanii extraordinare, practic ultimele campanii medievale singulare românești, de atunci toate s-au desfășurat în cadrul unor coaliții, având în vedere evoluția războiului. Fapte mai puțin cunoscute despre acest viteaz, care a reușit să-și impună prin forța armelor un domnitor la București, lucru nemaivăzut de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Campaniile descrise în amănunt, cu bătălii uitate, arderea Brăilei sau bătălia de la Tighina, plus campaniile urmașilor cazaci, cum ar fi Nicoară Potcoavă, făcut cunoscut de Mihail Sadoveanu în cărțile sale.
Despre cel mai mare festival airsoft din Europa, și bineînțeles, temele cu care v-am obișnuit, Arme și Muniții, despre cel mai mare tun terestru care a acționat în luptă, chiar în regiunea în care luptau trei divizii românești, sau Cărți și Filme, capitol în care veți descoperi legătura dintre eroii filmului 12 Strong și România, respectiv unii instructori ai acestor Berete Verzi americane care au contribuit decisiv la căderea regimului taliban din Afghanistan în 2001.
Tot aici, la Cărți și Filme, semnalăm o apariție eveniment, pentru prima dată în limba română, după ce a avut ediții în franceză, germană și spaniolă, memoriile unui ofițer român de cavalerie, putem spune că sunt printre cele mai dure și mai realiste memorii de război, și nu numai din literatura română. Suntem onorați să publicăm memoriile lui Ion V. Emilian, intitulate Cavalerii Apocalipsei. Frontul de Est, din Bucovina, Ucraina, Marea de Azov, Crimeea, Kerci, Stepa Kalmukă, apoi evenimentele din 23 august 1944 în București, Frontul de Vest, apoi Waffen SS, lagărele de prizonieri, serviciile secrete ale armatei americane în primele confruntări ale Războiului Rece, un adevărat James Bond român! În mod sigur nu ați mai văzut așa ceva!
În final, revenim cu îndemnul, dacă doriți ca revista noastră să își continue apariția, cumpărați-o și recomandați-o!
Cristian Mareș, redactor-șef
Tipărită color în condiţii grafice deosebite, revista Tactica şi Strategia abordează cu curaj teme necunoscute sau neînţelese din istoria mondială a conflictelor şi bătăliilor, insistând pe cele româneşti într-o perspectivă cu totul nouă, inedită. Pentru asta apelează la multe imagini, hărţi, schiţe, memorii şi referinţe prezentate într-un mod atractiv care să trezească interesul cititorului. De aceea, suntem siguri că această revistă se va bucura de aprecierile tuturor celor curioşi să îi deschidă paginile.
SPECIAL: Ion Antonescu: ”Români, vă ordon, treceți Prutul!”
Cedarea Basarabiei
„Alianţele României Mari”, „Calea Europei spre război, Drumul României spre cedare” şi „Cedarea Basarabiei (28 iunie 1940)”. Autor: Cristian Negrea
Operaţiunea München: Campania pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei (22 iunie-26 iulie 1941)
„Concepţia strategică: stabilirea misiunilor de luptă şi a structurilor de comandă”, „Operaţiunile militare din nordul şi centrul Basarabiei”, „Eliberarea Chişinăului”, „Operaţiunile militare din sudul Basarabiei” şi se încheie prin „Bilanţ şi Concluzii”. Autor: col. (r) prof. univ. dr. Alesandru Duţu
Ion Vodă cel Cumplit
„Contextul internaţional”, „Războiul otomano-veneţian (1570-1573)”, „Bătălia de la Lepanto (7 octombrie 1571)”, „Ascensiunea lui Ion Vodă”, „Prima campanie a anului 1574 (aprilie-mai)”, „A doua campanie (iunie 1574)” şi „Urmări”. Autor: Cristian Mareş, director de redacție
Vestigii şi monumente
„Monumentul «România Biruitoare»”. Autor: Adrian Man, director de imagine
„Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca”. Autor:col. (r) Ioan Bota
Arme și muniții
„Schwerer Gustav (Marele Gustav)”. Autor: col. (r) Mihai Cozma
Eveniment
„Berget 17: Cel mai mare eveniment de Airsoft din Europa”. Autor: Adrian Man, director de imagine