Ion Antonescu: ”Români, vă ordon, treceți Prutul!”
DIN CUPRINSCel mai celebru ordin din armata română, cel din 22 iunie 1941, a avut drept rezultat intrarea României în al doilea război mondial. Un eveniment major, așteptat de întreaga suflare românească, inevitabil, și nu în urma voinței noastre. Am intrat în primul război mondial pentru a realiza întregirea neamului, am intrat în al doilea război mondial pentru a păstra ce am câștigat la 1918 și consfințit la 1919.
Luptele românilor împotriva bolșevicilor
DIN CUPRINSBătăliile uitate, din anul 1918, când românii, înainte și după Pacea de la București, impusă de Puterile Centrale, s-au bătut pe toate fronturile, chiar împotriva unor noi dușmani, până ieri aliați, atât în Moldova, cât și în Basarabia. Plus luptele voluntarilor români, pe fronturile din Italia și Siberia, în ultimul caz cea mai îndepărtată campanie românească sub steagul tricolor.
Mărăști, ofensiva pentru România Mare
DIN CUPRINSBătălia de la Mărăști a fost cea care a deschis seria victoriilor românești din vara lui 1917, una din cele mai glorioase pagini din istoria noastră militară. A fost o victorie în ofensivă, spre deosebire de Mărășești și Oituz, bătălii mai ample, implicând un număr mai mare de unități, dar care au fost victorii în defensivă. Motivul pentru care fără victoria de Mărăști, poate nu am fi avut cele de la Oituz și Mărășești, în aceste pagini.

România în Primul Război Mondial
DIN CUPRINSIntrarea României în război a fost evenimentul crucial al anului 1916. Antanta a răsuflat ușurată fiind eliberată de presiunea supremă pe toate fronturile, Puterile Centrale s-au concentrat asupra României să o distrugă rapid.

• Considerații politico-strategice ale intrării României în războiul mondial • Planul de război român din 1916 • Ofensiva în Ardeal, manevra strategică a Antantei? • Armata de Salonic • A salvat România Verdunul? • Rusia a trădat România în 1916? • Primul ofițer român căzut în războiul reîntregirii • Luptele de pe Dunăre și din Dobrogea în toamna anului 1916 • Misiunea militară franceză în România
Război deasupra României
DIN CUPRINSRăzboiul dificil și inegal al aviatorilor români pe cerul României pentru a contracara eforturile celor mai mari puteri aeriene ale lumii, americană și britanică, ce încercau să distrugă capacitatea energetică și industrială a țării. Un război, în cea mai mare parte uitat, atât în perioada comunistă cât și după.

Războiul Româno - Ungar din 1919
DIN CUPRINS”Procesul milenar dintre romîni și unguri trebuia rezolvat definitiv cu sabia” (Constantin Kirițescu) Se va întâmpla printr-un război decisiv și necruțător, ascuns între 1945-1989 și aproape ignorat după 1990, descris pe larg în articolul special al acestui număr.

Vezi detalii
Vânătorii de Munte
DIN CUPRINSIstoricul armei, bătăliile principale din ambele războaie mondiale, armament, comandanți, evoluție, perioada comunistă, participarea în teatrele de operațiuni actuale.

Vezi detalii